Bulharská Kuchyně

Bulharská kuchyně je velmi pestrá, chutná a lehká, pokrmy jsou jednoduše upravované. Bulharská kuchyně se svým složením nejvíce podobá kuchyni řecké, ale lze v ní najít i prvky typické pro středoevropskou, východoevropskou nebo tureckou kuchyni.
Tato kuchyně je navíc velmi zdravá, nedílnou součástí pokrmů je velké množství zeleniny. Ve vnitrozemí Bulharska tvoří základ bulharské kuchyně maso a zelenina. V přímořských oblastech je ještě navíc obohacena o ryby.

Podstatu přísad zase tvoří bílý sýr (balkánský nebo feta z kravského, kozího nebo ovčího mléka), kiselo mljako (řidčí jogurt s prospěšnou baktérii lactobactericum bulgaricum) a čubrica (koření saturejka).
V Bulharsku se maso konzumuje hodně. Mezi nejčastěji připravovaná masa patří kromě zmíněných ryb ještě vepřové, hovězí, skopové a kuřecí. Maso je připravováno na různé způsoby, nejčastěji se ale griluje na roštu. Kromě grilování na roštu je oblíbená příprava masa jako gyros - na velkém vertikálním rožni a odspodu se odřezává. Maso se často ochucuje hlavním kořením čubrica. Za ochutnání stojí zdejší sušené salámy a klobásy.
Nejčastějšími přílohami jsou brambory připravované na nejrůznější způsoby. Typickou přílohou je i zelenina nebo pečené papriky "čuški" Výjimkou nejsou ani hranolky.
V každé přímořské oblasti se můžete setkat s různými rybími specialitami v restauracích i v pouličních stáncích. Ryby jsou v Bulharsku navíc celkem laciné. V restauraci se ryby účtují na váhu, zpravidla je ale cena přibližně stejná jako v jídelním lístku. Nejčastější úprava ryb je grilování nebo smažení v těstíčku. Zajímavou specialitou jsou malé pražené rybičky “caca”. Rybí speciality si můžete dát i v rybím bistru, která jsou oblíbená i u místních. Mnohdy se zde můžete setkat i se zajímavými exotickými rybími specialitami.
Typickým pečivem je pšeničný bílý chléb (ve tvaru větší kulaté veky). V Bulharsku se pečivo konzumuje ke každému jídlu a tak tvoří zároveň i přílohu k jídlu. V restauracích se běžně k hlavnímu jídlu podává ošatka s pečivem. Nevýhodou tohoto chlebu je, že je výborný pouze čerstvý, jakmile zestárne, tak se začne drobit a není moc dobrý. Cena za chléb se pohybuje kolem 1 až 2 leva. V Bulharsku bez problému zakoupíte i běžný chléb. Tmavý a celozrnný chléb lze zakoupit běžně ve větších supermarketech nebo v malých obchodech brzy ráno.

Tradiční bulharská kuchyně

Polévky

Polévky jsou v Bulharsku považovány za hlavní jídlo a jsou výrazným rysem bulharské kuchyně. Tradiční je hustá fazolová polévka bob čorba, která je i národním jídlem nebo čočková polévka "supa lešta". Oblíbené jsou hlavně rybí polévky (rybena sup ), do kterých se může přidávat zelenina a koření.

Ochutnat můžete i hustou bulharskou „dršťkovku“ polévku škembe čorba. Dršťková polévka se však od té české chuťově značně liší. Tuto polévku si musí každý dochutit podle svého až na talíři - česnekem a octem a mletými chilli papričkami.

V letních měsících jsou osvěžující lahodné studené polévky. Nejznámější polévkou je Tarator vyrobená z bílého jogurtu, nastrouhané okurky, ořechů, kopru a případně i česneku. Ze studených polévek za zmínku stojí ještě cuketová nebo zelná polévka.

Ke každé polévce se automaticky podává několik krajíčků bílého chleba.

Místní speciality

Speciality z balkánského sýra
Asi nejznámějším bulharským pokrmem u nás je šopský salát (šopska salata). Pravý balkánský sýr (sirene) je však chuťově mnohem lepší než na který jsme zvyklý z českých obchodů. Balkánský sýr je jemnější a není tak přesolený a kyselý. Základ šopského salátu tvoří nadrobno nakrájená rajčata, oloupané okurky, papriky, sladká cibule a bílý sýr. Zálivku nejčastěji tvoří trocha vinného octa, olej a sůl.

Balkánský sýr je také základem pro oblíbený pokrm "sirene po šopski", což je zapečený balkánský sýr s rajčaty, vejcem, olejem a kořením čubrica. Balkánský sýr se také přidává do tradičního bulharského slaného pečiva z listového těsta banica.

Kaškaval
V Bulharsku se můžete setkat s mnoha druhy sýrů. Mezi nejvíce oblíbené patří žlutý sýr Kaškaval. Kaškaval je pařený balkánský sýr z ovčího i kravského mléka, který zraje 60 dnů. Kvůli tomuto zrání může mít nakyslou chuť. Může se podávat jako dezert k vínu nebo na konci jídla.

Musaka
Masaka je rozšířeným pokrmem hlavně v přímořských oblastech. Jedná se o pokrm připravovaný z brambor, rajčat, lilku, papriky koření a případně i z mletého masa. Vzhledově i chuťově lze tento pokrm přirovnat k francouzským bramborám.

Keftě a kebabče
Keftě a kebabče jsou dvě velmi podobná jídla. Jedná se o smažené nebo grilované pokrmy z mletého masa, dochucené aromatickým kořením.

Kebabče se svým kulatým tvarem podobá našim karbanátkům. Keftě zase mívají tvar menších válečků. Podávají se se zeleninovým salátem, zeleninou nebo hranolky. Tyto pochoutky si můžete dát jako hlavní chod v restauraci, ale najdete je i v nabídce rychlého občerstvení.

Moučníky

Mezi oblíbené dezerty patří Baklava. Baklava je sladké pečivo plněné mletými ořechy a medem. Mezi další oblíbené dezerty patří zapečené ovoce nebo bulharské koláče a koblihy se sladkou nebo slanou náplní. Na závěr jídla se jako dezert může podávat i Kaškaval.
V letních měsících je oblíbeným dezertem i zmrzlina. Bulharská zmrzlina se prodává na váhu a její kvalita se může v různých zmrzlinových stáncích lišit.

Nealkoholické nápoje

Káva patří v Bulharsku mezi nejčastěji konzumované nápoje. Káva se pije nejčastěji na způsob silného turka. V turistických střediscích je běžně k dostání klasické espreso, cappuccino nebo Caffe latte.
Pití čaje je v Bulharsku velmi rozšířené. V restauraci se vás ale obsluha nezeptá, jaký čaj chcete a bez upozornění vám automaticky přinesou bylinkový případně ovocný čaj. Pokud chcete čaj černý, musíte si o něj říci výslovně předem. Čaj se pije v malém šálku a s velkým množstvím cukru a plátkem citronu.
Bulharsko má minerální vody vynikající, jsou mírně nahořklé s velkým obsahem hořčíku. Voda se prodává v plastových lahvích o různém objemu za velmi přijatelné ceny.
Z minerálních vod je nejpopulárnější Bankja. Další oblíbenou značkou je například Gorna Bania.
Pokud si v restauraci objednáte vodu, automaticky vám přinesou vodu neperlivou. Pokud chcete vodu perlivou, musíte požádat o sodu.
Z nealkoholických nápojů stojí za zmínku také džusy. V Bulharsku je k dostání velké množství chutných džusů a výběr je mnohem větší než v ČR. Kvalita se liší podle jednotlivých značek.

Alkoholické nápoje

Pivo se v Bulharsku konzumuje hodně a chuťově je dobré. Bulharské pivovarnictví zakládali čeští sládkové. Z domácích značek je populární pivo Zagorka, Kamenitza, Burgassko, Pirinsko a Astika. Mezi další bulharské značky piva patří například Ledenika, Boljarka a Šopskoje. Velmi oblíbený je v Bulharsku ale i český Staropramen. V nabídce je pivo točené i lahvové.
Bulharsko patří mezi jednu z nejlepších vinařských oblastí v Evropě s neobyčejně dlouhou tradici. Díky výborným klimatickým podmínkám a kvalitní půdě má Bulharsko skvělé předpoklady pro pěstování vinné révy. Na zdejších kopcích se pěstují vynikající červená vína, která se hodí ke grilovaným masům. Bulharské víno můžete zakoupit ve specializovaných obchůdcích nebo v supermarketech. Mezi vyhledávané značky vína patří například značky No Men’s Land nebo Evksinograd. Nejlepší bulharská vína pocházejí z odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot z Thrákie. Oblíbené jsou i odrůdy Mavrud, Kadarka a Pamid. Typickým bulharským stolním vínem pro každodenní spotřebu je Medvědí krev (meča krov).
V Bulharsku se můžete setkat s dalšími specifickými nápoji jako je pálenka z peckovitých plodů nebo vinných hroznů rakija. Oblíbeným nápojem je také anýzový likér mastika. Z koňaků je populární Pliska a Pomorie. Mezi další tradiční bulharské lihoviny dále patří vodka, mentovka a roza.

 

Bulharská Kuchyně
4.5 (90%) (hlasů: 2)