Tradiční dominikánská kuchyně je jednoduchá, aromaticky kořenitá, barevná a velmi sytá. V podstatě je odrazem života místních obyvatel. Přestože tato kuchyně nepatří zrovna mezi světově proslulé, lze v ní spatřit řadu specialit.
Dominikánská kuchyně je směsicí španělské, africké, indiánské a jihoamerické kuchyně. Dominikánské kuchařky každý den nakupují čerstvé suroviny, aby z nich mohly připravit čerstvý pokrm.
Nejzákladnějšími surovinami jsou fazole, rýže, banány, zelenina a maso, které jsou součástí nepřeberného množství zdejších pokrmů.
Z masa je velmi oblíbené drůbeží, skopové, kůzlečí a vepřové. Hovězí maso je v Dominikánské republice velmi drahé a mohou si je dovolit pouze movitější obyvatelé.
Oblíbenými jsou i pokrmy připravované z mořských živočichů zejména z makrel, tresek, sleďů, ústřic, garnátů a humrů. Ryby a mořské plody jsou ale v porovnání s okolními zeměmi dražší. Ryby se podávají grilované, smažené, v omáčce a la criolla nebo v kokosovém mléce pescado de coco, která je velmi oblíbená.
Pokrmy jsou nejčastěji dochucovány kořením jako je chilli, kari, hřbíček, koriander, cibule, česnek, limetka, kokosové mléko, maniok a celer. Základní potravinou je zelený banán, který je připravován na nejrůznější způsoby a nesmí chybět u žádné snídaně a večeře.
Ačkoliv v hotelích převládá spíše mezinárodní kuchyně, můžete tyto speciality ochutnat i v nich. Spíše ale vyražte do místních restaurací nebo bister.
Tradiční dominikánská kuchyně
Typickou snídani nebo večeři tvoří mangú. Je to kaše ze zelených banánů, podávaná se smaženou cibulkou, sýrem nebo vajíčkem.
Hlavním jídlem dne je samozřejmě oběd, který se skládá z rýže, fazolí a kuřecího masa. Po obědě následuje dvouhodinová siesta.
La Bandera Dominican je národní pokrm z dušeného masa, černých fazolí, rýže a smažených zelených banánů. Svou barevností připomíná dominikánskou vlajku.
Sancocho je speciální pokrm z jednoho hrnce ze tří druhů masa naloženého v kořeněném nálevu, s rajčaty, cibulí a česnekem. Přílohu tvoří rýže a fazole.
Chicarrones de pollo je velkou specialitou. Jde osmažené kuřecí kousky masa naložené v citronové sťávě, vorčestru a obalené v mouce s mletou paprikou.
Sancocho je speciální pokrm z jednoho hrnce ze tří druhů masa naloženého v kořeněném nálevu, s rajčaty, cibulí a česnekem. Přílohu tvoří rýže a fazole.
Chicarrones de pollo je velkou specialitou. Jde osmažené kuřecí kousky masa naložené v citronové sťávě, vorčestru a obalené v mouce s mletou paprikou.
Mezi polévkami vede hustá dýňová polévka s vnitřnosti mondongo nebo zeleninová polévka sopa criolla dominicana.
Dezerty jsou připravovány nejčastěji z banánů. Oblíbené jsou smažené banány se sladkými polevami (například karamelovou) a posypané kokosem. Běžně se konzumuje ovoce se sirupem nebo puding či koláč z rýže bizcocho. Mezi další sladké moučníky patří karamelový krém dulce de leche, mangový koláč dulce de coco a sladká kokosová pasta.
V dominikánské kuchyni je dostatek tropického ovoce jako jsou banány, mango, papája, melouny, ananas, citrusy, guanábana, mučenka, jagua nebo limoncillo. Ovoce se podává čerstvé nebo se různým způsobem upravuje, například kandováním.
Oblíbené dominikánské nápoje
Z nealkoholických nápojů převládají ovocné stoprocentní džusy (jugo), šťávy (licuado) na mléko z kokosových ořechů. Oblíbené jsou i vynikající nealkoholické mléčné ovocné koktejly a ovocné šlehané nápoje batidas z banánů, papáji, manga nebo ananasu.Co se týče teplých nápojů je součástí každé snídaně silná černá káva nebo čokoláda se skořicí. Místní káva je pěstována v horách a je typická svým výrazným aroma. Nejlépe si ji vychutnáte se svařeným mlékem a třtinovým cukrem (guarapa). Z čajů je oblíbený pikantní zázvorový ča.
Dominikánská republika je proslulá svým dominikánským rumem, který je považován za národní nápoj a pije se při každé příležitosti ve velké míře. Rum je nepostradatelnou součástí i zdejších výborných koktejlů jako je Piňa Colada, Cuba libre, Coco loco nebo Mojito. Nejoblíbenějším pivem je pivo značky Prezidente. Mezi další místní značky piva patří Quisqueya a Bohemia. Další dominikánskou specialitou je „Mama Juana“. Jedná se o nápoj z rumu, červeného vína a medu s přísadou stromové kůry a bylinek. Rovněž se pije rumový punč a daiquiri, což je rum s citrónovou šťávou.
Nejoblíběnější rumy z Dominikánské republiky
Koupit Ron Barcelo Imperial
Koupit Captain Bucanero
