Chorvatská kuchyně - speciality

V Chorvatské gastronomii můžete spatřit značné regionálními rozdíly. Vnitrozemskou kuchyni ovlivnily prvky maďarské, rakouské a turecké kuchyně, zatímco pobřežní oblasti spíše prvky italské, francouzské a řecké.

Místní speciality

K nejznámějším jídlům v Chorvatsku patří dušený pokrm z hovězího masa pašticada, žgvacet nebo čevapčiči z hovězího, vepřového a jehněčího masa.

Ve vnitrozemí jsou velmi oblíbený guláš žgvacet, který je připravován ze slepice a má nezaměnitelnou chuť. Vnitrozemská jídla jsou obecně celkem kalorická.
Příkladem zdravé středomořské stravy je kuchyně Dalmatská, ve které nechybí ryby, plody moře, olivy a zelenina v jakékoliv podobě.

Téměř za národní jídlo lze označit pršut, je to vepřová šunka sušená ve větru, která se následně vyudí. Tato šunka nechybí v žádné restauraci a podává se s olivy, zejména k předkrmům jako je ovčí sýr „paški sir“. Recept je tajností každého výrobce a jedná se o poměrně drahý pokrm, nejlépe si ho vychutnáte s výborným vínem.

Ochutnat můžete třeba výborné čerstvé krevety opražené na zdejším olivovém oleji. Za objednání stojí ale i grilované olihně, nebo chobotnicový salát. V celé Dalmácii se stal populární guláš z mořských plodů s kukuřičnou polentou brudet.
K nejdražším specialitám patří humr nebo langusta, k dražším specialitám patří ale i ústřice nebo ryby. Rybí speciality jsou poměrně drahé a za jeden kilogram kvalitní ryby můžete zaplatit i 1000 korun. Ryby jsou připravovány na roštu nebo dušené s různými přísadami ale i vařené. Každou součástí jídla jsou samozřejmě zeleninové přílohy, ostatní přílohy jsou spíše jen symbolické. K levnějším jídlům patří špagety a rizoto.

Co se týče masa, jednoznačně vede jehněčí, skopové nebo telecí. Maso tvoří v Chorvatsku důležitou součást jídelníčku, ale například kuřecímu maso není přikládán moc velký význam.

Zejména na severním pobřeží je oblíbené jehněčí nebo telecí upečené na rožni, případně na žhavém uhlí pod železným poklopem. V celé zemi jsou oblíbené smažené vepřové a telecí řízky, které mohou být plněny šunkou a sýrem.
Ty největší tradiční speciality si nejlépe vychutnáte v menších stylových rodinných restaurací (gostinice nebo konoby) se skvělou atmosférou a příjemnou obsluhou. Po zaplacení účtu bývá v těchto podnicích zvykem přinést ještě domácí rakiji, traverici nebo ořechovku zdarma.

Moučníky
Mezi oblíbené moučníky patří palačinky a různé sladké dorty, ovocné poháry a saláty, záviny nebo pečivo fritované na oleji. Oblíbenou chorvatskou pochutinou je samozřejmě zmrzlina ,,sladoled” a zmrzlinový nápoj s ovocem a trochou sektu.

Chorvatské nápoje

Káva
V Chorvatsku se podává velmi silné espreso v malých šálcích a jeho pití je v Chorvatsku téměř národním sportem. Pokud nemáte rádi silnou kávu, objednejte si raději hned dvojité espreso (dupli espreso). Dvojité espreso je tvořeno s větším množstvím vody ale stejného množství kávy.

Víno
Díky příznivým klimatickým podmínkám pro pěstování vinné révy si můžete v Chorvatsku vybrat z široké nabídky kvalitních vín, které se skvěle hodí k zdejším pokrmům. Víno vás navíc nepříjde na víc, než byste zaplatili za jiný nápoj. Místní víno se míchá s vodou a tím se vytvoří velmi osvěžující nápoj vhodný k zdejším pokrmům.

Červené víno se míchá s vodou v tzv. bevandu a bílé víno se sodovkou v tzv. špricer nebo minerálkou (gemišt). Vše se přinese ke stolu a host si nápoj namíchá podle vlastní chuti. Výběr je opravdu široký a většina vín, včetně stolních jsou velmi kvalitní a chutná. K nejznámějším vínům patří červené víno „dignač“, které údajně patří mezi nejlepší vína na světe. Známé je i sladké dezertní víno „prošek“. Doporučit lze i víno opol rosév ze Šibeniku a okolí. Z Chorvatských sektů je oblíbené Bakarce a Bakaru.

Voda
Voda z vodovodní sítě je v celém Chorvatsku pitná.

Pálenky a likéry
Z likérů je populární specialitou maraskino, jedná se o likér s chutí místního druhu višně, který si oblíbil i Napoleon. V přímořských oblastech se často pije pálenka z hroznů loza (lozovača), která patří k místním specialitám. K dalším oblíbeným pálenkám patří bilinná travarica.

Pivo
Mezi nejznámější značky chorvatského piva patří Kalovačko a Ožujsko.

Jaký je váš názor?