Egypt kuchyně - místní speciality

Egypťané mají hlavní jídlo dne oběd, který se podává od 13 do 15 hodin. Večeře se podává až do 22 hodin a je méně bohatá. Během měsíce ramadánu se muslimové za denního světla postí a připravují si zvláštní stravu před zahájením půstu (sohour) a po ukončení denního půstu (iftah).

Předkrmy

Egypťané začínají jídlo společnou mísou (mezzeh), malými porcemi několika jídel, např. sýry, saláty, plněný révový list, kofta (malé masové kořeněné kuličky s koriandrem,) machallal (nakládaná zelenina), tabúla (drcená pšenice smíchaná s petrželí, mátou a s jemně nakrájenými rajčaty a cibulí), tahini (pyré ze sezamového semene), laban zabada (jogurt) a bába gabnúg (tahini s rozmixovanou dužinou baklažánu, česnekem a citronovou šťávou).

Poslední tři jídla se nabírají teplým pitta, tj. nekvašený chléb. Dalším oblíbeným předkrmem je ful, jde o hustý, kořeněný fazolový guláš ochucený rajčaty a obvykle se podává s olejem a čerstvou citronovou šťávou a jako příloha bývá támija – důkladně prosmažené fazolové těsto ochucené zeleninou, kořením a petrželí.

Jinou, velmi oblíbenou volbou jsou polévky. Molocheja je zeleninový vývar vařený s česnekem, pepřem a koriandrem, někdy i s rýží nebo kuřecím masem. Další oblíbené polévky jsou čočková a rybí.

Hlavní jídla

Nejobvyklejším masem v Egyptě je jehně nebo kůzle, které se ve svátečních dnech opéká vcelku a nabízí se sousedům, tj. velmi rozšířený projev pohostinnosti a dobročinnosti. Opéká se na grilu s dřevěným uhlím nebo v peci vytápěné dřevem. Jehněčí i kozí maso se marinuje v čerstvých bylinách s kořením. Podává se také jako kebab (kousky masa na grilovací jehle), nebo jako koftu (mleté jehněčí karbanátky na grilovací jehle) a specialitou je švarmu – jehněčí opékané na svislém rožni, krájené na tenké plátky a podávané se salátem a chlebem pitta. Na každém jídelníčku v zemi je také kuře. Specialitami jsou také dary moře a ryby. Jako přílohy jsou podávány hranolky, rýže a sezonní saláty.

Ovoce a zákusky

Čerstvé ovoce je posledním chodem každého jídla. Podle sezóny jsou to banány, pomeranče, fíky, guava a datle. Národní specialitou na závěr jídla je původní pokrm zvaný om-ali (rýže zapečená s mlékem, hrozinkami a oříšky) nebo Baklava (vrstvy máslem nasáklého lístkového pečiva prosypaného oříšky a s medem).

Nápoje

Egypt je muslimská země a většina obyvatel alkohol nepije. Nezakazuje ho ale svým občanům ani návštěvníkům. Podávají se zde domácí i zahraniční vína, piva i lihoviny jako gin, whisky a koňaky. Čaj a káva je zde všudypřítomná. Vodu z vodovodu nelze používat, ale balená voda je k mání všude.

Kuchyně
5 (100%) (hlasů: 1)

Jaký je váš názor?