Mauricius kuchyně - místní speciality a nápoje

Přistěhovalci, kteří v minulosti na ostrov přijížděli z nejrůznějších částí světa s sebou kromě své kultury a náboženství přinesli také tradiční kuchyni.

V místní kuchyni se objevují evropské, asijské i africké prvky. Velký vliv zde hraje francouzská kuchyně, ale díky Indům a Číňanům, kteří na ostrov přišli v 19. století získala místní jídla svou pestrost. Pro Maurcijskou kuchyni jsou typické také kerolské pokrmy, zejména připravené na curry (kari).

Mauricijská kuchyně je bohatá na čerstvé ryby, mořské plody a různé druhy výrazného koření. Nejoblíbenějším kořením na ostrově je jednoznačně chilli, které roste na celém ostrově. Pokud máte rádi drůbeží maso, také nepřijdete zkrátka. Zkusit můžete grilované kuřecí maso, bažanta nebo i křepelku. Pochutnat si můžete ale i na srnčím nebo kančím masu.

Základem místních pokrmů je rýže, která nesmí chybět snad u žádného jídla. Rýže je připravována na nejrůznější způsoby. K základním surovinám, které dodávají jídlu barvu a exotickou chuť patří výtečná rajčata s nasládlou chutí (Pommes d´amour), česnek, cibule a zázvor.

Národní jídlo

Za národní jídlo je považováno Dholl puri. Jedná se o pšeničné placky plněné žlutým hráškem s curry. Servírováno je s různými omáčkami, nejčastěji se podává s rajčatovou omáčkou.

Omáčky

Díky vlivu Francie jsou na Mauriciu velmi oblíbené omáčky. K tradičním omáčkám, které musíte na ostrově ochutnat patří Rougaille a Vingaye. Základem obou omáček je česnek, ale chuťově jsou odlišné. Zatímco Rougaille se servíruje teplá a s rajčaty, omáčka Vingaye se podává studená s hořčičnými semínky a vinným octem.

Další speciality

K dalším typickým jídlům na Maurctiu patří jednoznačně Briani, které je snad nejpopulárnějšíím pokrmem na ostrově. Briani je směsí z rýže, masa, koření a brambor.

Kulinářskou specialitou je takzvaný Milionářský salát z palmových srdíček. Součástí salátu milionářů jsou také obří krevety, ústřice, garnáti a krabí maso. Tato vyhlášená specialita se dokonce vyváží do celého světa.

Oblíbeným pokrmem je i uzený merlin se zeleninovou přílohou. Uzený merlin zde nahradil klasického uzeného lososa.
Nejlepší kari na Mauritiu je Roche Carri, které je připravováno na hladkém kameni, který nesmí chybět v žádné domácnosti.
Zajímavé je, že Roche Carri se připravuje v každé části ostrova trochu jinak. Roche Carri tak téměř nikdy neochutnáte dvakrát stejné.

Výbornou pochoutkou jsou i divoké ústřice s citronem nebo nadívaná chobotnička. Ochutnat můžete i guláš z chobotnic, solenou suchou rybu sounouk, dušenou rybu a jiné.

Ovoce

K Mauriciu neodmyslitelně patří také sladké exotické ovoce, které přijde vhod v každou denní dobu.
Můžete tak ochutnat avokádo, mango, ananas, různé druhy melounů, liči, papayu nebo kokosové ořechy. Vše najednou si můžete dopřát, pokud si objednáte velkou ovocnou mísu.

Dezerty

Ze sladkostí jsou na Mauritiu oblíbené zákusky z třtinového cukru nebo z třtinového rumu. Ochutnat můžete i tradiční indické sladkosti.
Oblíbeným moučníkem je například šlehaný krém Mouse a francouzské pečivo.

Nápoje

Na ostrově je k dispozici velký výběr místních nealkoholických nápojů. Velmi oblíbené jsou místní mléčné nápoje jako je alooda (sirup z sgaru, mléka a s příchutí vanilky či mandle).
Ochutnat můžete i indický jogurtový nápoj lassi nebo mandlové mléko.

Z místních alkoholických nápojů vedou místní piva Phoenix Pilsner, vybraná domácí vína a místní rumy (vyhlášený je Green Island Rum).

Kuchyně
Hodnotit

Jaký je váš názor?