Tuniska kuchyně

Nezastupitelnou roli hraje v tuniských pokrmech od pradávna exotické koření, které místní používají k dochucování svých pokrmů. Hojně používané koření je římský kmín, česnek, bobkový list, šafrán, řapíkatý celer, hořčice, paprika, koriandr nebo máta.

Základ místních jídel tvoří rýže, pšenice, zelenina, ryby a maso. Přílohy tvoří zejména kuskus a rýže, populární jsou ale i brambory, rajčata nebo fazole.

V Tunisku na vás čekají samé kulinářské speciality.

Pokud tedy chcete poznat tradiční tuniskou kuchyni, nezůstávejte pouze v hotelovém komplexu a vydejte se do města. Pravé tuniské speciality jsou k dostání po celém Tunisku, v místních jídelnách nebo v restauracích s rychlým občerstvením. Ve stáncích s rychlým občerstvením jsou běžně k dostání populární pokrmy z nudí, brik, taštičky frikasé nebo horký chléb s ostrou náplní. Pokrmy jsou připravována vždy z čerstvých surovin, u ryb a mořských plodů to dokonce platí dvojnásob.

V luxusních restauracích v turistických střediscích a velkých městech narazíte spíše na evropská jídla, proto je vhodné vydat se za místními specialitami do míst, která jsou od turistického střediska vzdálenější. Turistům je však doporučováno stravovat se v restauračních zařízeních, alespoň střední kategorie.

Tuniské národní jídlo kuskus

Za národní jídlo je považována tradiční lahůdka arabské kuchyně kuskus. Jedná se o krupici z pšenice, která je používána zejména jako příloha k hlavními jídlu. Protože ale místní kuskus milují, běžně se připravuje na stovky způsobů. Prakticky může být součástí různých druhů jídel, od zeleniny, přes drůbeží nebo jehněčí maso až po ryby. Často se podává se zeleninovou omáčkou s pikantními klobáskami. Je možné ho podávat teplý, ale výborný je i studený s čerstvou zeleninou.
Kuskus se jako instantní polotovar hojně rozšířil i do Evropy, Tunisané si však potrpí na jeho domácí přípravě. Místní specialitou je barvení kuskusu dýní na oranžovo.

Harissa

Vedle kuskusu je další typickou surovinou harissa. Tuniské pokrmy jsou sice kořeněné, ale nedá se říci, že by byly sami o sobě pikantní. Proto se k masovým nebo zeleninovým pokrmům podává právě Harissa. Jedná se o velmi ostrou pastu připravovanou z ostrých chili papriček, česneku, směsi koření a olivového oleje. Harissu seženete ve všech obchodech s potravinami, nejlepší je Harissa pocházející z oblasti Cap Bon.

Maso

V Tunisku je maso velmi oblíbené. Vepřové maso sice na tradičních tuniských stolech nenajdete, ale konzumace drůbežího, hovězího, jehněčího, kozího nebo skopového masa je na denním pořádku.

Máte-li rádi kořeněné dušené skopové maso s rozmarýnem, ochutnejte specialitu koucha fil kolla. Velmi oblíbenou specialitou ze skopového masa jsou i ostré párečky merguez. Tuniské skopové maso je daleko kvalitnější a chutnější než skopové maso, které je běžně k dostání u nás.

V celém Tunisku je oblíbený i pokrm z dušeného jehněčí maraku. Pokrm meschoui je zas jehně připravované na dřevěném uhlí.
Běžnou přílohou k masu je kuskus nebo rýže. Nedílnou součástí místního jídelníčku jsou čerstvé ryby a mořské plody, jako jsou krevety nebo kalamáry. Ryby jsou loveny ve velkém množství a v restauracích jsou chutně a jednoduše připravovány.

Pečivo

V celém Tunisku, zejména pak na venkově, místní vyrábí tradiční placky tabouna, které jsou okořeněné anýzovou směsí. Pochutnat si můžete i na původem tureckých taštičkách brik, které jsou plněny na různé způsoby, třeba s masovou nebo zeleninovou nádivkou.

Tuniska kuchyně - speciality, které ochutnat

Salade mechouia

Tento salát z papriky, grilovnaých rajčat, česneku, cibule a vařeného vejce patří mezi tradiční speciality tuniské kuchyně.

Tajine

Je směs masa a vajec, která se podává jak za horka tak i za studena.

Polévka chorba

Polévka chorba je díky své kořeněné chuti mezi místními velmi oblíbená, může být podávána i s krupicí. Tato pikantní hustá polévka je připravována s jehněčím masem, nudlemi a zeleninou.

Tuniské zákusky

V Tunisku máte na výběr z velkého množství nejrůznějších sladkostí. Tuniské zákusky obsahují stejně jako v ostatních arabských zemích velké procento cukru, proto jsou velmi sladké. Často se k plnění zákusků používá med a různé druhy ořechů jako jsou mandle, oříšky nebo pistácie. Zákusky jsou mnohdy obalované v medu, marcipánu nebo cukrovém sirupu.

Jako dezert je v Tunisku populární čerstvé ovoce, které je upravováno na různé způsoby. Nejčastěji nabídku tvoří citrusové plody, jablka, datle, melouny, meruňky a broskve a hroznové víno. Tyto sladké zákusky raději kupujte v obchodním centru nebo v turisticky známých lokalitách.

Baklava
Baklava je sladký koláč z listového těsta, podává se zalitá sirupem.

Makhroud
Menší koláčky z krupiového těsta plnění medem a datly.

Nápoje

Alkoholické nápoje

Muslimská víra konzumaci alkoholu zakazuje, přesto je výběr alkoholických nápojů na muslimskou zemí poměrně slušný. Alkoholické nápoje můžete bez problému zakoupit v restauracích, hotelech nebo v mnoha obchodech.
Boukha je nápoj s 40 % alkoholem vyráběný z fíků, často je podáván s nealkoholickými nápoji. Vedle silné fíkové pálenky můžete ochutnat i datlový likér.

Co se týče piva, lze v Tunisku sehnat nejčastěji značku Stella a Celtia. Tunisko nabízí ale i velmi kvalitní červená a bílá vína, kořenitá i perlivá. Místní vinařství dosáhlo za dob francouzské kolonizace vysoké úrovně.

Nealkoholické nápoje

Káva – tuniská káva je silná a aromatická. Na kávu se můžete zastavit v kterékoliv kavárně v turistických střediscích nebo městech. V lepších kavárnách a restauracích si můžete vychutnat pravou arabskou kávu, kterou lze zjemnit mlékem.

Čaj – Tunisané často popíjejí slazený, původně ale hořký čaj zdobený mátovými lístky nebo piniovými oříšky nebo mandlemi. Tento čaj svou značnou hořkost získává během dlouhého vaření.

 

Pro Tunisany je šálek horké kávy nebo černého čaje během odpolední siesty nepostradatelný.

Voda – Nejrozšířenějším nápojem v zemi je minerální voda, která se prodává většinou bez příchutě, ale svým složením bývá kvalitní. Osvěžujícím nápojem je šťáva z čerstvých citronů – citronáda nebo sladký sirup z mandlí. Běžně jsou k dostání různé značky oblíbených limonády, jejichž chuť může být díky jinému složení lehce odlišná.

Jaký je váš názor?