Řecká kuchyně – co musíte ochutnat

Jaká je řecká kuchyně?

Řecká kuchyně je nejen jednoduchá na přípravu, ale i velmi zdravá. Řecké pokrmy jsou čerstvé a rozmanité. Neodmyslitelnou součástí řecké kuchyně jsou čerstvé ingredience mezi které patří především olivový olej, zelenina a aromatické bylinky. Samozřejmě v ní nechybí různé druhy masa nebo mořské plody a ryby. Velmi oblíbené je jehněčí,
hovězí a libové vepřové maso. Mezi další suroviny patří kozí sýr, luštěniny, cizrna a mnoho druhů ořechů. Běžnou přílohou je pita chléb a brambory. Návštěvu Řecka si můžete zpříjemnit posezením u dobrého jídla a pití v některé z řeckých restaurací (estiatótio) nebo v ostrovních tavernách, které jsou typické svými předkrmy mezédes (mezés).

 

Rybí restaurace

Navštěva řecké rybí restaurace nepatří zrovna k těm levným a proto se připravte na vyšší ceny. Tyto restaurace jsou sice finančně náročnější, ale podávané ryby jsou vždy čerstvé. Vybírat můžete z mnoha druhů ryb, od těch nejmenších šprotů až po větší ryby jako je mečoun nebo kanice. Obvyklými rybami jsou makrely, cejni, tresky nebo druh žraloka galios. Chutné jsou ale i chotnice, sepie, oliheň nebo humr.

Thajská kuchyně

Předkrmy a saláty

Řecké předkrmy se nazývají "Mezédes" (mezés), a může mezi ně patřit prakticky cokoliv. Jejich součástí jsou obvykle olivy, tzatziky, sýr Feta, pasta z rybích jiker (taramasaláta), boby v rajské omáčce (gígantes), list vinné révy plněný okořeněnou rýží (dolmades).

Mezi oblíbené předkrmy patří fritované kousky olihně, těstové šátečky se sýrem, masové kuličky ochucené koriandrem nebo smažený sýr obalený strouhankou.

K velmi chutným základním pokrmům patří řecký salát (choriátiki saláta), který je připravován z hlávkového salátu, olivové zálivky, rajčat a plátku kozího nebo ovčího sýra.

Mezi další oblíbené řecké saláty patří chobotnicový salát nebo tuňákový salát.
Večeře na Lefkadě

Hlavní jídla

Musaka je tradiční řecké, téměř národní jídlo, které je velmi chutné a populární na celém světě. Jedná se o zapékaný lilkový nákyp, připravovaný z mletého skopového masa, bešamelové omáčky, rajčat a baklažánu.
Jsou stejně tak oblíbeným jídlem. Pastício jsou zapékané těstoviny s mletým masem a bešamelovou omáčkou.
Je grilované vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso na malé jehlici.
Jsou tenké plátky kořeněného masa, většinou vepřového odkrajovaného z otáčivého grilu. Podává se s pita chlebem, salátem a tzatziki omáčkou.
Je dušeným pokrmem z jehněčího masa a rajčaty.
Je dušený pokrm připravovaný z hovězího masa s cibule.
Jsou v Řecku velmi rozšířeným pokrmem. Je to smažené sekané maso se strouhankou a kořením.


Polévky

Řecké polévky se díky své hustotě mohou podávat i jako hlavní jídlo. Typickou řeckou polévkou je fasoláda - fazolová polévka. Tradiční je i kuřecí polévka avgolemono z rozšlehanými vajíčky, citronovou šťávou a rýží.

V Řecku jsou oblíbené i polévky z ryb a mořských plodů. Výborná je rybí polévka Kakaví a polévka z mořských ráčků garída.

O velikonočních svátcích je v Řecku připravována polévka magharítsa. Základem této kořeněné polévky jsou sekané jehněčí vnitřnosti.

Moučníky

V Řecku si můžete pochutnat na různých druzích sladkostí a moučníků, zejména s jogurtem a medem a ořechy. Řekové milují sladké, a proto určitě nevynechejte návštěvu některé z cukráren zacharoplastio.


Baklavá je sladký moučník z listového těsta plněný medem, sirupem a ořechy.
Chalvá tis Rínas je krupicový koláč.
Chalvá tu bakáli je připravována z mouky, sezamové pasty, oleje, medu a ořechů.
Kadáfi je sladký ořechový závitek se sirupem nebo mandlemi.
Galaktoboureko nebo-li mléčný koláč, je moučník z listového těsta a vanilkového krému.
Filo je pečivo plněné drcenými ořechy a sirupem.

Jako dezert se často podává i čerstvé ovoce, zejména hrozny, fíky, melouny, trešně a broskve.

Nápoje

Řecko proslavilo hned několik nápojů. Tradičním nápojem je Rakia, pálenka z hroznů a anýzový likér Ouzo. Řeckou specialitou je i Metaxa z révového vína vyrobeného z velmi zralých hroznů. V Řecku se jsou k sehnání i rozmanité druhy výborných ovocných likérů, vyráběných z pomerančů nebo citrónů. V tradičních místních prodejnách likérů můžete sehnat například Tsípuru, což je ohnivý hroznový destilát, podobný pálence italského původu grappa.

Nejznámější značkou místního piva je Mythos. Řecko je známé i svou výrobou vína, jehož kvalita se rok od roku zlepšuje. Tradičním řeckým vínem je pryskyřičné víno retsina.


Mezi typické nealkoholické nápoje v Řecku patří voda a káva. Voda je v nejčastěji konzumovaným nápojem a je v zemi nezávadná, přesto si můžete kupovat vodu balenou.

Osvěžujícím nápojem je řecké Frapé nebo-li ledová káva. Černá káva se označuje ellinikos, káva se vždy servíruje se sklenicí vody. Instatntní káva se nazývá nes.

 

Řecká kuchyně – co musíte ochutnat
5 (100%) (hlasů: 1)