Jaká je řecká kuchyně?
Rybí restaurace
Navštěva řecké rybí restaurace nepatří zrovna k těm levným a proto se připravte na vyšší ceny. Tyto restaurace jsou sice finančně náročnější, ale podávané ryby jsou vždy čerstvé. Vybírat můžete z mnoha druhů ryb, od těch nejmenších šprotů až po větší ryby jako je mečoun nebo kanice. Obvyklými rybami jsou makrely, cejni, tresky nebo druh žraloka galios. Chutné jsou ale i chotnice, sepie, oliheň nebo humr.
Předkrmy a saláty
Řecké předkrmy se nazývají "Mezédes" (mezés), a může mezi ně patřit prakticky cokoliv. Jejich součástí jsou obvykle olivy, tzatziky, sýr Feta, pasta z rybích jiker (taramasaláta), boby v rajské omáčce (gígantes), list vinné révy plněný okořeněnou rýží (dolmades).
Mezi oblíbené předkrmy patří fritované kousky olihně, těstové šátečky se sýrem, masové kuličky ochucené koriandrem nebo smažený sýr obalený strouhankou.
K velmi chutným základním pokrmům patří řecký salát (choriátiki saláta), který je připravován z hlávkového salátu, olivové zálivky, rajčat a plátku kozího nebo ovčího sýra.
Mezi další oblíbené řecké saláty patří chobotnicový salát nebo tuňákový salát.
Hlavní jídla
Polévky
Řecké polévky se díky své hustotě mohou podávat i jako hlavní jídlo. Typickou řeckou polévkou je fasoláda - fazolová polévka. Tradiční je i kuřecí polévka avgolemono z rozšlehanými vajíčky, citronovou šťávou a rýží.
V Řecku jsou oblíbené i polévky z ryb a mořských plodů. Výborná je rybí polévka Kakaví a polévka z mořských ráčků garída.
O velikonočních svátcích je v Řecku připravována polévka magharítsa. Základem této kořeněné polévky jsou sekané jehněčí vnitřnosti.
Moučníky
V Řecku si můžete pochutnat na různých druzích sladkostí a moučníků, zejména s jogurtem a medem a ořechy. Řekové milují sladké, a proto určitě nevynechejte návštěvu některé z cukráren zacharoplastio.
Baklavá je sladký moučník z listového těsta plněný medem, sirupem a ořechy.
Chalvá tis Rínas je krupicový koláč.
Chalvá tu bakáli je připravována z mouky, sezamové pasty, oleje, medu a ořechů.
Kadáfi je sladký ořechový závitek se sirupem nebo mandlemi.
Galaktoboureko nebo-li mléčný koláč, je moučník z listového těsta a vanilkového krému.
Filo je pečivo plněné drcenými ořechy a sirupem.
Jako dezert se často podává i čerstvé ovoce, zejména hrozny, fíky, melouny, trešně a broskve.
Nápoje
Řecko proslavilo hned několik nápojů. Tradičním nápojem je Rakia, pálenka z hroznů a anýzový likér Ouzo. Řeckou specialitou je i Metaxa z révového vína vyrobeného z velmi zralých hroznů. V Řecku se jsou k sehnání i rozmanité druhy výborných ovocných likérů, vyráběných z pomerančů nebo citrónů. V tradičních místních prodejnách likérů můžete sehnat například Tsípuru, což je ohnivý hroznový destilát, podobný pálence italského původu grappa.
Nejznámější značkou místního piva je Mythos. Řecko je známé i svou výrobou vína, jehož kvalita se rok od roku zlepšuje. Tradičním řeckým vínem je pryskyřičné víno retsina.
Mezi typické nealkoholické nápoje v Řecku patří voda a káva. Voda je v nejčastěji konzumovaným nápojem a je v zemi nezávadná, přesto si můžete kupovat vodu balenou.
Osvěžujícím nápojem je řecké Frapé nebo-li ledová káva. Černá káva se označuje ellinikos, káva se vždy servíruje se sklenicí vody. Instatntní káva se nazývá nes.