Seychely - speciality

V nabídce seychelské kuchyně naleznete jídla typická jak pro evropskou kuchyni, zjm. francouzskou a britskou, tak i jídla s prvky africké, čínské, indické nebo kerolské kuchyně. Pro seychelskou kuchyni je ale typická menší koncentrace ostrého koření v pokrmech. Zásadou je, že připravovaná směs nesmí přebít chuť hlavní přísady.

V jídelníčku seychelské kuchyně samozřejmě převládají čerstvé ryby a nejrůznější plody moře jako mušle, chobotnice nebo krevety. Díky hojnému výskytu ryb v oceánu jsou ryby vždy čerstvé a vy máte jistotu, že ryba, kterou máte k večeři naservírovanou na talíři byla ulovena teprve ráno.

Mezi další hlavní suroviny patří rajčata, vanilka, pekanové ořechy a směs koření, které vytváří harmonickou chuť. Z koření se nejvíce používají feferonky, česnek, kardamon, tamarind, zázvor, máta, skořice, řebíček, muškát, koriandr, citrónová tráva, kurkuma a různé bylinky. Velmi oblíbené je i kari a zelenina.

Mezi dražší suroviny patří hovězí, skopové či kuřecí maso, které se na ostrovy musí dovážet.

Místní speciality

Místní specialitou je čerstvá dravá ryba Red Snapper, zapečené mušle nebo rybí talíř (Fish plate) připravovaný z nejrůznějších mořských plodů zalité v omáčce.

Ochutnat můžete ale i další speciality jako je maso z divokého krocana, žabí stehýnka nebo želví maso. Mezi další oblíbená jídla patří marinované grilované ryby, solené sušené ryby nebo chobotnice na kari.

Za kulinářskou specialitu je považován milionářský salát z mladých palmových výhonků (salade de palmiste), který patří mezi dražší pochoutky.

Omáčky

Součástí mnoha jídel jsou nepostradatelnou součástí omáčky, které se používají i k podlévání pokrmů při grilování. Tradiční je pikantní omáčka připravovaná z chilli papriček nebo omáčka z kokosového mléka. Pro omáčky je typická šlehačka, bílé víno, česnek a citron.

Přílohy

Tradiční přílohou je rýže a brambory. Místní si často jako přílohu dávají maniok (kasava), sladké brambory nebo placky z chlebovníku.

Moučníky

Ze sladkých jídel můžete ochutnat moučníky z karamelizovaných banánů, vanilky a kokosu. Bohatý je výběr i nejrůznějšího tropického ovoce, v nabídce najdete ananas, avokádo, mango, několik druhů banánů, citrusové plody, papáju nebo melouny. Specialitou je dřeň z nezralých plodů místní palmy Coco de Mer.

Nápoje

Z nealkoholických nápojů zde naleznete minerální vodu (Eau de val Riche), různé ovocné šťávy, zázvorovou limonádu nebo tonik. Velmi populární je i výborný čaj z místního čajovníku.

Z alkoholických nápojů je tradiční světlé pivo Seybrew Lager a Chilled stout. Vína, která jsou na ostrovy dovážená jsou drahá, můžete ale ochutnat i místní palmová vína „toddy“ a „calou“. Z likérů je populární kokosový Coco d´Amour nebo nápoj podobný rumu z ananasu a třtiny bacca.

Restaurace

Stravování v restauracích je poměrně drahé. Ceny v lepších restauracích jsou od 150 do 300 SCR. Obyčejně se ale pohybují cca od 60 do 80 SCR. Levnější stravování nabízejí místní pizzerie, kde si můžete dopřít pizzu v průměru kolem 50-70 SCR.

Místní speciality
5 (100%) (hlasů: 1)

Jaký je váš názor?